Ingredience:
10g droždí
2 lžičky cukru
190ml mléka
1 lžička másla
300g hrubé mouky
¼ lžičky soli
1 žloutek
400g borůvek
Kostkový cukr
Tvaroh, máslo na přelití, moučkový cukr na posypání, případně perník.
Postup:
Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček. Ostatní suroviny nechte temperovat na pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrst mouky. Nechte vzejít kvásek.
Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto a nechte je pod utěrkou vykynout. Následně je rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami s kostkou cukru. Borůvkovou náplň těstem zabalte a zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte. Vařte v páře, nebo osolené vodě 6-8 minut. V půlce varu je obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.
( zdroj ilustrace: Apetitonline.cz )